Sağlık

Bebeklerde Göz Tansiyonu Kötü Sonuçlara Sahip Olabilir

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), glokom olarak bilinen glokomun yetişkinlerde olduğu gibi yeni doğan bebek ve çocuklarda da görülebildiği, erken teşhis edilmediği takdirde kalıcı görme kayıplarına yol açabileceği konusunda değerli açıklamalarda bulundu.

Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Ünitesi Üyesi Prof. Glokom, genellikle belirti vermeyen, çok sinsi bir hastalık ve yıllarca tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabiliyor.” söz konusu.

Bebeklerde Göz Tansiyonu Korkunç Sonuçlara Sahip Olabilir

Görme Kaybına Kadar Teşhis Olamayabilir

prof. Dr. Zeynep Aktaş, göz tansiyonunun görme alanı kayıplarıyla hatta teşhis edilmediği takdirde görme kaybıyla da ortaya çıkabileceğini, bu nedenle rutin muayenelerin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Katarakt Ameliyatı Olan Hastalar Daha Uzun Yaşıyor

“Rutin klinik muayenede şüphelendi ve ‘Bu hastada glokom olabilir mi?’ Bunu söyleyerek çoğunlukla muayene ettiğimiz hastalara tanı koyuyoruz. Bu nedenle rutin göz muayeneleri hayati önem taşır. Açı kapanması glokomu dediğimiz nadir glokom alt tipleri vardır. Ayrıca zaman zaman baş ağrısı, alın ağrısı, görme bulanıklığı gibi şikayetleri olabilir. Bu şikayetler mutlaka araştırılmalıdır. Glokom açısından hastalarımızın uyanık olması ve düzenli olarak göz doktoruna gitmesi gerekiyor” dedi.

Bebeklerde Göz Tansiyonu Korkunç Sonuçlara Sahip Olabilir

Erken Teşhiste Etkili İlaç Tedavisi

prof. Zeynep Aktaş, ailesinde glokom öyküsü olanların kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini, hastalığın genetik geçişli olması nedeniyle bu ailelerdeki hem yetişkinlerin hem de çocukların değerli bir risk faktörü oluşturduğunu söyledi. Aile bireylerinde hastalık öyküsünün araştırılması gerektiğini anlatan Aktaş, “Bazı durumlarda glokom riski artabiliyor. Bir kişi diyabet hastasıysa, daha önce göze darbe almışsa, göz içi cerrahi geçirmişse veya uzun süreli steroid göz damlası kullanmışsa bu kişilerde göz tansiyonu görülme sıklığı daha fazladır. Glokom ayrıca çocuklarda veya yeni doğan bebeklerde de görülebilir. Bu noktada ebeveynlerin yanı sıra göz doktorları, yenidoğan ve çocuk doktorlarının da dikkatli olmasını öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Bebeklerde görülen glokom anne karnında ortaya çıkan gelişimsel bir durumdur. Bu çocuklarda bebeklerde gözün büyümesi, gözün kornea çapının artması, bulanıklık, sulanma, ışığa hassasiyet, şaşılık gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Öncelikle erken teşhiste ilaç tedavisi ile ilerleyebiliriz. Ancak çocukluk ve bebek glokomunun tedavisi genellikle cerrahidir.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu