Haber

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ülke ve kuruluşların Türkiye’ye 120 bin çadır sözü verdiğini, Türkiye’nin de Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası ihtiyaç sonrası 102 bin çadır siparişi verdiğini belirterek, “Bunların 70 bine yakını ülkemize geldi, şu anda 55 civarında. bin çadır sevkiyat için bekliyor.” söz konusu.

Bakan Çavuşoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Gaziantep AFAD Uyum Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Bugün depremzedeleri ziyaret etmek için Gaziantep’e geldiklerini kaydeden Çavuşoğlu, “yüzyılın felaketini” yaşadıklarını ve depremin büyüklüğünün asıl bölgede fark edilebildiğini ifade etti.

Öte yandan Çavuşoğlu, depremin vatandaşlara ve şehirlere verdiği zararı gördüklerini belirterek, hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa diledi.

Bugün Gaziantep’te depremden en çok etkilenen Nurdağı ve İslahiye’yi ziyaret ettiklerini ifade eden Çavuşoğlu, her iki ilçede de tüm çadır kentlerin kurulduğunu, evi yıkılan herkesin çadır kentlere yerleştiğini söyledi.

Öte yandan kurulan ve kurulmakta olan konteyner kamplarını da ziyaret ettiklerini belirten Çavuşoğlu, sistemli bir şekilde tüm afetzedelere hizmet veren kesintili yaşam alanları, aşevleri ve sosyal marketler olduğunu gördüklerini söyledi.

Konteyner ve kesintili yaşam alanlarındaki kapasiteyi artırmak için sahada samimi çaba sarf ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, barınma alanlarının sağlıktan eğitime, giyimden gıdaya ve bankacılığa kadar çocuklara ve kadınlara yönelik hizmetler sunduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, vatandaşların talep ve taleplerinin tek tek kayıt altına alındığını gördüklerini de ifade etti.

Çavuşoğlu, bugün çocuk gelişimi çadırları ve çadır dersliklerini gördüklerini belirterek, öğretmenlerin çocuklara her türlü eğitim ve manevi desteği sevgiyle verdiklerini gördüklerini vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, vatandaşların ihtiyaçlarının bir sistem içerisinde nasıl karşılandığını sosyal piyasalarda da gördüklerini belirterek, bunun her yerde örnek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sahada farklı şehirlerden gönüllülerin bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı olarak bu çalışmaların ahengine katkıda bulunmaya çalıştıklarını vurguladı.

Uyum ve Destek Merkezi’ni daha da güçlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, “Ankara’da bulunan AFAD Koordinasyon Merkezi’ne de 4 büyükelçi ve 2 işçi tahsis ettik.” söz konusu.

Bakan Çavuşoğlu, “Hatay, Gaziantep, Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Kilis’te 12 koordinatör büyükelçimiz var ve yine 15 çalışanımız var. Yine Antalya, İstanbul ve Edirne temsilcilerimiz 24 günde size destek olmaya çalışıyor. /7 temeli.” terimini kullandı.

Depremde hayatını kaybeden dışişleri bakanlığı çalışanlarının da olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Gökhan Aytaç’ın Hatay’da halen enkaz altında olduğunu ve şu anda kendisine ulaşamadıklarını ifade etti.

102 ülke Türkiye’den yardım istedi

Çavuşoğlu, depremin ardından hızlı bir şekilde en üst düzeyde uluslararası yardım çağrısı yaptıklarını ve herkesin bu davete olumlu yanıt verdiğini belirtti. Hem BM, NATO hem de Avrupa Birliği acil durum mekanizmalarını hayata geçirdi.” dedi.

Çavuşoğlu, depremin ardından Türkiye’nin dış temsilciliklerinin yurtdışındaki, kardeş ve dost ülkelerdeki Türk vatandaşlarının Türkiye’ye nakdi ve ayni yardım göndermeleri için bir sistem kurduklarını belirterek, diğer taraftan dünyanın dört bir yanından taziye ve destek mesajları geldiğini söyledi. dünya.

Yurt dışından gelen yardımlarla ilgili bilgileri paylaşan Çavuşoğlu, “Bugüne kadar yardım yapan ülke sayısı 102. 88 ülke Türkiye’de arama kurtarma, sahra hastanesi veya sağlık ekipleriyle sahada bize yardım etti. 23 ülke tamamladıktan sonra ayrıldı. Şu anda 65 ülke ayrıldı.Ülke hala sahada. Toplam 11.302 yabancı işçi geldi. 5 bin 326’sı gitti, 5 bin 377’si sahada bizimle çalışıyor.” dedi.

70 bine yakın çadır geldi, 55 bini sevk edilmeyi bekliyor

Çavuşoğlu, en acil ihtiyaçlarının çadır ve konteyner olduğunu belirterek, çadırları dünyanın dört bir yanından kargo uçaklarıyla getirdiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, bir yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) gibi ülke ve kuruluşlar tarafından taahhüt edilen veya tahsis edilen çadırlar olduğuna dikkati çekerek, Türkiye’nin çadır üretme çabaları sayesinde bugüne kadar 222 binden fazla çadır bulduklarını bildirdi. tüm dış misyonları olan ülkeler.

Çavuşoğlu, bunların 120 bin adedinin ülke ve kuruluşların taahhüt ettiği, 102 bin çadırın ise Türkiye’nin siparişi olduğunu belirterek, “Bunlardan yaklaşık 70 bin adedi ülkemize geldi ve şu anda 55 bin civarında çadır sevkiyat bekliyor. Bir yanda Türk Hava Yolları, diğer yanda NATO ülkelerinin nakliye uçakları, bazı dost ve kardeş ülkelerin tahsis ettiği kargo uçakları ile onları ulaştırmaya çalışıyoruz.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu ise Türkiye’ye konteynerlerin gelmeye başladığını bildirdi.

Çavuşoğlu, dışişleri devlet başkanları ve dışişleri bakanları tarafından Türkiye’ye çok sayıda ziyaret yapıldığını belirterek, yoğun program nedeniyle herkese vakit ayırmanın mümkün olmadığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Bahtiyor Saidov’un yarın sabah deprem bölgesine geleceğini bildirdi.

Vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması için bölgede hummalı bir çalışmanın olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, vatandaşların özellikle bir yıl içinde yapılacak konutlar konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Bakan Kuruma güvendiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, “Milletimizin yaralarını birlikte saracağız, Türkiye’yi ayağa kaldıracağız.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu