Ekonomi

Evde üretilen 1 kilo kozadan 400 lira kazanıyorlar.

ORDU (İGFA) – Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in gelir getirici projeleri arasında yer alan tarım ve hayvancılık atılımından kent sevindi. Kırsal üreticinin gelir kaynaklarının artırılması amacıyla başlatılan çalışmaların ardından ipekböcekçiliğine ilgi artmaya başlamıştır.

BÜYÜKŞEHİR İPEK YETİŞTİRİCİLERİNDEN YAŞAM DESTEĞİ

İlgili Makaleler

Ordu Büyükşehir Belediyesi, ipekböceği yetiştiriciliğinin tek besin kaynağı olan dut yaprağı üretimi amacıyla Altınordu, Fatsa, Kumru ve Ünye ilçelerinde 12 üreticiye 2021 yılı itibarıyla toplam 5 bin adet dut fidanı hediye etti. 40 kilo koza üretimi için 20 metrekarenin yeterli olduğu ipekböceği yetiştiriciliğinde her kilodan 400 TL gelir elde ediliyor. Pazar sorunu olmayan ipekböceği yetiştiriciliğinde kozalar Koza Birlik tarafından üreticilerden satın alınmaktadır.

ÜRETİCİLERİN GÜLÜŞÜ

Kumru ilçesinde ipekböceği yetiştiren Veysel Yetişen, 1 kilo kozanın 400 TL’ye satıldığını söyledi. İpekböceği yetiştiriciliği ile ek gelir sağlayan Yetişen, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler sayesinde teşekkür etti.

İpekböceği yetiştirmeyi sevdiklerini kaydeden Veysel Yetişen, şunları söyledi:

“İpekböceği larvaları üreticilere Koza Birlik tarafından kutularda ücretsiz olarak veriliyor. Her kutuda 20 bin larva bulunur. 1 kutu larvayı besleyip koza haline getirmek için 20 metrekare alan ve 50 yaprak dut ağacı gerekiyor. 200 metrekarelik alanda 50 adet dut ağacı yetişiyor. 1 kutu ipekböceğinden yaklaşık 40 kilo koza elde ediliyor ve bu sezon fiyatı 400 TL. Yeterli dut yaprağı ve besleme alanı olan bir üretici 20 metrekarelik alanda 1 aylık dönemde 16 bin lira kazanabiliyor. İpekböceği yetiştiriciliğini seviyoruz ve çevremize örnek olmaya çalışıyoruz. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’e çok teşekkür ediyoruz.”

DESTEK DEVAM EDECEK

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, bir ay gibi kısa sürede ve dar alanlarda üretim faaliyetinde bulunan, kırsal kesimde yaşayan ve fındığın yanı sıra ek gelir elde etmek için ipekböceği yetiştirmek isteyen üreticilere de takviye vermeye aralıksız devam ediyor. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu