Haber

Fransa, Rohingya Müslümanlarına yönelik soykırım davasına müdahale edecek

Fransa’nın, Rohingya Müslümanlarına yönelik Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) görülen soykırım davasına müdahale edeceği bildirildi.

Bangladeş Dışişleri Bakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Bangladeş Başbakanı Pir Hasina Vecid’in başkent Dakka’da yaptığı görüşmenin ardından ortak açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Fransa, adaletin ve hesap verebilirliğin sağlanmasına yönelik uluslararası çabaları desteklemek amacıyla, Uluslararası Adalet Divanı’nda görülen Gambiya-Myanmar davasına diğer ortaklarıyla birlikte müdahale etme kararını açıklıyor.” Onun sözleri yer aldı.

Açıklamada, Fransa’nın, Bangladeş’in, yıllardır Myanmar’dan zorla yerinden edilen Rohingya Müslümanlarına barınma ve insani destek sağlama konusundaki cömertliğini takdir ettiği belirtilirken, her iki ülkenin de Rohingya Müslümanlarının durumlarını ve geri dönüşlerini korumakta kararlı olduğu vurgulandı. Ülkeleri uluslararası gündemin üst sıralarında yer alıyor.

Açıklamada, “Her iki ülke de Myanmar’daki Rohingya Müslümanlarının erken bir tarihte gönüllü, güvenli, onurlu ve sürdürülebilir bir şekilde anavatanlarına dönmelerini sağlayacak koşulların yaratılması ihtiyacını yineliyor.” Söylendi.

Öte yandan Fransa’nın, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’nın Bangladeş’teki Rohingya Müslümanlarının kamplarında yürüttüğü faaliyetlere 1 milyon euro katkı sağlayacağı açıklandı.

Macron, Bangladeş ile ikili ilişkileri derinleştirme amaçlı ziyareti kapsamında bugün Bangladeş Başbakanı Hasina ile bir araya geldi.

“33 yıl sonra bir Güney Asya ülkesini ziyaret eden ilk Fransız lider” olan Macron, Başbakan Hasina ile görüşmesinde Rohingya Müslümanları, ticaret, yatırım ve iklim değişikliği gibi konuların yanı sıra bu konuda atılacak adımları ele aldı. ikili ilişkileri güçlendirmek.

Gambiya soykırımın araştırılması için UAD’ye başvurdu

Gambiya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına 11 Kasım 2019’da Rohingya Müslümanlarına yönelik soykırımın araştırılması için UAD’ye başvurmuştu.

Gambiya’nın mahkemeye sunduğu talepler arasında “Myanmar’ın soykırım kanıtlarını yok etmesinin engellenmesi ve soykırımın önlenmesi için alınan tedbirlerin düzenli olarak rapor edilmesi” yer alıyor.

Rohingya Müslümanlarına yönelik etnik temizlik

2012 yılında Arakan’da Budistlerle Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, binlerce Müslüman öldürülmüş, yüzlerce konut ve iş yeri ateşe verilmişti.

25 Ağustos 2017’de Arakan’daki sınır karakollarına eş zamanlı saldırıların sorumlusu olan Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, toplu şiddet başlattı.

Uluslararası insan hakları örgütleri yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarına yönelik şiddeti “etnik temizlik” veya “soykırım” olarak adlandırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu