Ekonomi

Rostov bölgesi çiftçileri mahsullerini korumak için aşırı hava koşullarıyla mücadele ediyor

Ülkenin tahıl üretimine önemli bir katkıda bulunan Rusya’nın Rostov bölgesindeki çiftçiler, bir dizi şiddetli hava olayının ortasında hasatlarını kurtarmak için mücadele ediyor. Bir önceki yıl Rusya’nın toplam tahıl hasadının %11’ini üreten bölge, sıcak hava dalgaları, don ve sellerin birleşiminden etkilenerek mahsul beklentilerinde önemli bir düşüşe yol açtı.

Rostov bölgesi geçtiğimiz günlerde bu yılki tahıl hasadında %38’lik bir düşüş beklediğini ve geçmişteki daha güçlü bir sezona kıyasla sadece 10 milyon ton hasat beklediğini açıkladı. Bu durum, Rusya Tarım Bakanlığı’nın Nisan ayında yaptığı ve ulusal tahıl hasadının 2024 yılında 132 milyon ton olarak gerçekleşeceğini öngören tahminini takip ediyor. 2023 yılında 145 milyon ton olarak gerçekleşen hasat %9, 2022 yılında 158 milyon ton olarak gerçekleşen hasat ise %16 oranında azaldı. Bakanlık, bu tahminleri daha da düzeltmek için Rostov gibi bölgeleri yakından izlediğini belirtti.

İlgili Makaleler

Rostov’daki Rassvet çiftliğinin baş tarım uzmanı Sergey Sasunov, çiftliğinin geçen yılki hasadın ancak yarısını yapabildiğini bildirdi. Buğday kıştan iyi durumda ve mükemmel beklentilerle çıkmıştı, ancak aşırı hava koşulları hasat edilebilir mahsulü önemli ölçüde azalttı.

Rusya, teknoloji ve ekipman üzerindeki yaptırımlara rağmen, önemli devlet yatırımlarıyla desteklenen bir statüyle dünyanın en büyük buğday ihracatçısı konumuna yükseldi. Tarımsal patlama, Rostov da dahil olmak üzere güney bölgelerini dönüştürerek yaşam standartlarında artışa ve ekili alanların hakim olduğu bir manzaraya yol açtı.

Ancak iklim değişikliği yeni zorlukları da beraberinde getirmiştir. Küresel ısınma Rusya’nın kuzey bölgelerini tarıma daha elverişli hale getirirken, güney bölgelerdeki hasatlara da daha fazla dalgalanma getirdi. Kirovsk At Çiftliği’nin başkan yardımcısı Nikolai Cherkezov, Mayıs başındaki donların mahsullere zarar vermesi ve mevcut yüksek sıcaklıkların mısır ve ayçiçeği gibi bitkileri strese sokması nedeniyle son hava durumunu “iklimsel felaketler” olarak tanımladı.

Beklenen düşük mahsul verimi, halihazırda %8,6 olan Rus enflasyonuna katkıda bulunacak. Rostov ve diğer önemli bölgelerde arazileri bulunan büyük bir Rus tarım şirketi olan Steppe, tahıl hasadının bir önceki yıla göre %10 daha düşük olacağını tahmin ediyor.

Tarım danışmanlık şirketi Sovecon, önemli tahıl üretim bölgelerindeki sıcaklıkların önümüzdeki haftalarda normalin 2-6 derece üzerinde seyredeceği uyarısında bulundu. Rusya’nın baş meteoroloji uzmanı Roman Vilfand, gelecekte aşırı sıcakların daha uzun süre devam edeceğini, sel ve kasırgaların daha yaygın hale geleceğini öngördü.

Bu zorlu ortam, tarımın doğanın kaprislerine tabi olduğunu ve her yıl rekor düzeyde verim beklenemeyeceğini kaydeden Cherkezov’un da ifade ettiği gibi, tarımın hava ve iklim koşullarına karşı kırılganlığının altını çiziyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu